Institut für Informatik
Schrift vergrößern Schrift verkleinernBarrierefreie Version
Suche | English

Neue Fakultätsreferentin für Informatik

Wir freuen uns Frau Dr. Anne-Kathrin Schultz als neue Fakultätsreferentin für Informatik willkommen zu heißen!

SimScience 2017 Workshop

Das Simulationswissenschaftliche Zentrum Clausthal-Göttingen (SWZ), eine gemeinsame interdisziplinäre Einrichtung der Technische Universität (TU) Clausthal und der Universität Göttingen, entwickelt sich zu einem Erfolgsmodell: Die erstmals ausgerichtete Konferenz „International Workshop on Simulation Science“ stieß auf großes Interesse. Und der externe Beirat des SWZ stellte diesem auf seiner jüngsten Sitzung ein sehr gutes Zeugnis aus. link

Colloquien

BIO-inspired Routing in ICN
Prof. Xingwei Wang (Software College, Northeastern University, China)

July 7, 2017, 11:30 a.m. - July 7, 2017, 12:30 p.m. Institut für Informatik, Seminarraum 3.101

In recent years, the bio-inspired solution has been employed to address routing optimization issue intelligently without manual intervention. We propose a novel Ant Colony Optimization (ACO)-inspired Information-Centric Networking (ICN) Routing mechanism (ACOIR) by mapping ACO into ICN. We devise a content management strategy based on the storage of name prefix to help conveniently and eectively manage and provide contents. We propose a continuous model for content concentration by considering the dynamic environment to conduct interest forwarding. We give a computation scheme about forwarding probability with physical distance and content concentration considered to determine the forwardable outgoing interface. Finally, we propose a comprehensive routing mechanism based on probabilistic forwarding to retrieve the most suitable content copy. We evaluate the proposed ACOIR, and the experimental results demonstrate that COIR can obtain the optimal solution and has better performance than other methods.

ifi_logo_2015