Mirka Erler, M.Sc.

Arbeitsschwerpunkte

  • Geographische Ernährungsforschung

  • Geographische Konsumforschung

  • Regionaler Schwerpunkt: Süd- und Ostasien




Forschungsprojekte

  • "Sustainable food consumption practices of middle class consumers" Subproject C04 in the DFG-funded researcher group FOR2432 "Social-Ecological Systems in the Indian Rural-Urban Interface: Functions, Scales, and Dynamics of Transition" Bengaluru, India (PhD project)

  • Perspectives for transforming landscapes: Suitable Models for Community Supported Agriculture in Shanghai based on German Case Studies (Master thesis, completed February 2016)




Wissenschaftlicher Werdegang

  • Seit April 2016: Wissenschaftliche Mitarbeiterin an der Fakultät für Geowissenschaften und Geographie der Georg-August-Universität Göttingen, Abteilung Humangeographie

  • Oktober 2013 bis Februar 2016: Ruhr-Universität Bochum und Tongji University Shanghai (VR China), Master of Science: Transformation of Urban Landscapes

  • Februar 2012 bis Juli 2014: Fraunhofer UMSICHT Institut, Oberhausen, studentische Hilfskraft im Nachhaltigkeits- und Ressourcenmanagement

  • Oktober 2010 bis Juli 2013: Ruhr-Universität Bochum, Bachelor of Science: Geographie




Vorträge

  • 29.09.2019: Deutscher Kongress für Geographie 2019. Umbrüche und Aufbrüche, Kiel: Symbolische Grenzen durch distinktive Konsumpraktiken in Bioläden. Der Fall Bangalore.

  • 27.09.2019: Deutscher Kongress für Geographie 2019. Umbrüche und Aufbrüche, Kiel: Food transition in the rural-urban interface. The example of Bengaluru.

  • 26.01.2019: 9. Jahrestagung des AK Südasien, Heidelberg: Food transition and Bengaluru‘s organic movement – A pathway to sustainable food practices?

  • 29.08.2018: RGS-IBG Annual International Conference, Cardiff: The changing meaning of millet: organic shops and distinctive consumption practices in Bengaluru, India.

  • 24.07.2018: 5th Global Conference on Economic Geography, Köln: Food transition and practice theory – findings from rural-urban Bengaluru.

  • 28.10.2017: Food Systems: Production, Trade, Consumption, Köln: The impact of food transition in middle class families of Bengaluru‘s rural-urban interface.

  • 01.10.2017: Deutscher Kongress für Geographie 2017. Eine Welt in Bewegung, Tübingen: The impact of diet globalisation on the Indian food system. A case study in the growing mega city of Bengaluru.

  • 21.08.2017: Resilience 2017. Resilience Frontiers for Global Sustainability, Stockholm: Food lifestyles in transition and its implications for sustainability. A case study in the growing mega city of Bengaluru.

  • 28.01.2017: 7. Jahrestagung des Arbeitskreises Südasien, Augsburg: Food transition of the middle class. A case study in the growing mega city of Bengaluru.



Publikationen

  • Erler, M. (2019): Food transition and Bengaluru’s organic movement. A pathway to sustainable consumption practices? In: Müller, J.; Dame, J.; Butsch, C. (Hrsg.): Aktuelle Forschungsbeiträge zu Südasien: 9. Jahrestagung des AK Südasien, 25./26. Januar 2019, Heidelberg. S. 14-17

  • Erler, M.; Loos, G (2018): Adapting Community Supported Agriculture – Comparing Shanghai with Germany. Geo Loge 1, S. 6-16

  • Erler, M., Dittrich, C. (2017): Nahrungs- und Ernährungsverhalten urbaner Mittelschichten in Bangalore. Geographische Rundschau 12, S. 26-32

  • Erler, M. (2017): Food transition of the middle class - A case study in the growing mega city of Bengaluru. In: Schmidt, M.; Follmann, A.; Poerting, J. (Hrsg.): Aktuelle Forschungsbeiträge zu Südasien: 7. Jahrestagung des AK Südasien, 27./28. Januar 2017, Augsburg, Heidelberg ; Berlin. S. 42-44