The agroecology in press - 2022


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Press release: Which creatures mean more cacao in the field?
Research team led by the Universities of Göttingen and Würzburg highlights importance of critical animal species
Without insects, there would be no cacao - a much-desired raw material for the food industry. Insects ensure that the flowers are pollinated and that the cacao fruits develop. In addition, birds and bats contribute significantly to increasing the crop yield. Researchers from the Universities of Würzburg, Göttingen and Vienna, the Alliance of Bioversity International and CIAT, have studied this in north-western Peru. The results were published in the Proceedings of the Royal Society B. ...continue reading

Nachhaltigkeit und Klimaschutz
Interview mit Prof. Dr. Teja Tscharntke
Jahrebericht Universität Göttingen | 2021
Frage: Trotz jahrzehntelanger Anstrengungen nimmt die Biodiversität weiter ab. Ist die Rettung der Artenvielfalt die wichtigste Aufgabe unserer Zeit? Antwort: Die globale Artenvielfalt und auch das Klima sind tatsächlich in dramatischer Weise gefährdet. Das alltägliche und massenhafte Aussterben von Arten zu akzeptieren, wäre ein ähnlich bedeutsamer Vandalismus wie die Vernichtung unseres kulturellen Erbes. ...continue reading

Press release: Vanilla cultivation on fallow land promotes biodiversity
Research at German and Malagasy Universities highlights opportunities for smallholder farmers and conservation
Press release University of Göttingen No. 104 | 26.07.2022
How can biodiversity be preserved whilst securing the economic livelihood of smallholder farmers growing vanilla in Madagascar? There is a way, according to a study by the Universities of Göttingen, Marburg and Hohenheim. The research team shows that vanilla plantations established on fallow land do not differ in terms of yield from those established in the forest. Cultivation on fallow land also increases biodiversity there. The results were published in Nature Communications. ...continue reading

Wo der Bio-Anbau schwächelt
Öko-Produkte boomten im ersten Corona-Jahr. Wegen Krieg, Inflation und Welthunger rücken nun Nachteile dieser Produktionsform in den Fokus
Südwest Presse | 04.08.2022
Wenn man Agrarminister Cem Özdemir fragt, ist die Sache klar: „Bio ist unser Leitbild für nachhaltige Landwirtschaft.“ Es brauche jetzt mehr Bio, nicht weniger. Diese Haltung ist für einen Grünen-Politiker nicht ungewöhnlich. Schließlich ist Özdemirs Partei maßgeblich für ein äußerst ambi-tioniertes Ziel im Koalitionsvertrag der Ampel verantwortlich....continue reading

Press release: Urban agriculture can promote bee communities in tropical megacities
Research team led by Göttingen University compares biodiversity across rural and urban landscapes
Press release University of Göttingen No. 99 | 15.07.2022
Urbanization is a primary threat to biodiversity. However, scientists know little about how urbanization affects biodiversity and ecosystem services in tropical regions of the Global South. An international research team led by the Universities of Göttingen and Hohenheim in Germany, in collaboration with the University of Agricultural Sciences of Bangalore in India, investigated the effects of urbanization on bee communities in smallholder farms in and around Bangalore – a South Indian city with more than 13 million inhabitants.. ...continue reading

Unravelling the natural pollinating agents of cacao
The Applied Ecologist | 12.07.2022
Pollination services of cacao are crucial for global chocolate production, yet remain critically understudied. Author Justine Vansynghel describes her team’s latest research that seeks to develop a greater understanding of how agroforests of this crop tree can be better managed. ...continue reading

Umweltschutz durch Agrarmaßnahmen – aber wie?
Göttinger Ökologen Tscharntke und Batáry geben Antworten
Göttinger Tageblatt | 03.06.2022
Die Umwelt kann wirksam über Agrarmaßnahmen geschützt werden. Das können etwa Blühstreifen sein, die den Zweck haben als Lebensraum für Insekten zu dienen. Auch für andere Tierarten sind die Blühstreifen wichtige Biotope – sie finden dort Nahrung, pflan-
zen sich fort und ziehen sich dorthin zurück.....continue reading

Organic farming or flower strips – which is better for bees?
Press release Universität Göttingen No. 58 | 18.05.2022
Research team including Göttingen University assess the efficiency of agri-environmental measures from different perspectives
How effective environmental measures in agriculture are for biodiversity and wild bee populations depends on various factors and your perspective. This is shown by agroecologists from the University of Göttingen, Germany and the Centre for Ecological Research in Vácrátót, Hungary ...continue reading

Vanillenabau
idw informationsdienstwissenschaft | 10.02.2022
Team unter Leitung der Universität Göttingen zeigt Potenzial für nachhaltige Landnutzung in Madagaskar
Madagaskar ist das wichtigste Produktionsland für Vanille – dem wohlriechenden Geschmacksgeber von Süßspeisen und Gebäck. Im tropischen Nordosten der Insel wird die Vanille-Orchidee angebaut. Ein Forschungsteam der Universität Göttingen und der Universität von Antananarivo hat den Vanilleanbau und dessen Auswirkungen auf Mensch und Natur in den vergangenen fünf Jahren erforscht. ...weiterlesen

Blütenvielfalt kompensiert Insektizid-Effekte auf Wildbienen
wissenhochn.de | 12.01.2022
Alternative Nahrungsquellen fördern Bruterfolg
Forschende der Göttinger Abteilung Agrarökologie haben mit ihren Kooperationspartnern untersucht, wie erfolgreich sich die ökologisch und ökonomisch bedeutsame Wildbiene Osmia bicornis (Rote Mauerbiene) vermehrt. In mehr als 50 Flugkäfigen brachten sie die Wildbienen mit verschieden artenreichen Blühmischungen und insektizid-behandeltem Raps zusammen. ...weiterlesen

Benefits of cacao farms for birds and bats
Press release Universität Göttingen No. 205 | 15.12.2021
International research team led by Göttingen University finds cacao agroforestry around tropical dry forests improves biodiversity
Cacao farms not only provide us with the pleasure of chocolate, but also offer potential advantages for biodiversity-friendly agriculture. The benefits to biodiversity have been widely studied in tropical rainforests, but were so far unknown in tropical dry forests. An international team of researchers led by the University of Göttingen has now reported for the first time how seasonal effects drive the presence of birds and bats – the most important consumers of insect pests – in cacao agroforests in Peru. ...continue reading