Publikationen 2017


Veröffentlichungen in wissenschaftlichen Fachzeitschriften


Ganzer C., W. Siegert, H. Kluth, J. Bennewitz, and M. Rodehutscord. 2017. Prececal amino acid digestibility of soybean cake in fast- and slow-growing broiler chickens. Poultry Science 96: 2804–2810, doi 10.3382/ps/pex090

Rodehutscord M., O. Adeola, R. Angel, P. Bikker, E. Delezie, W.A. Dozier III, M. Umar Faruk, M. Francesch, C. Kwakernaak, A. Narcy, C.M. Nyachoti, O.A. Olukosi, A. Preynat, B. Renouf, A. Saiz del Barrio, K. Schedle, W. Siegert, S. Steenfeldt, M.M. van Krimpen, S.M. Waititu, and M. Witzig. 2017. Results of an international phosphorus digestibility ring test with broiler chickens. Poultry Science 96: 1679–1687, doi 10.3382/ps/pew426

Siegert W., J. Boguhn, H.P. Maurer, J. Weiss, and M. Rodehutscord. 2017. Effect of nitrogen fertilization on amino acid digestibility of different triticale genotypes in caecectomized laying hens. Journal of the Science of Food and Agriculture 97: 144–150, doi 10.1002/jsfa.7701

Beiträge zu wissenschaftlichen Veranstaltungen und Konferenzen


Siegert W. 2017. Deutlich weniger Rohprotein im Futter ist möglich. DGS 35/17, 41–43

Siegert W. 2017. Fütterung von Legehennen mit nicht kupiertem Schnabel. Vortragstagung Landesarbeitskreis Fütterung Baden-Württemberg e.V. (LAF) “Haltung nicht Schnabel kupierter Legehennen”, 23 March 2017, Hohenheim, Germany

Siegert W., and M. Rodehutscord. 2017. Relevance of glycine in crude protein-reduced broiler nutrition. Lohmann Information 51: 10–16

Rodehutscord M., and W. Siegert. 2017. Optimizing protein and amino acid nutrition for poultry. 16th BOKU-Symposium Tierernährung, 27 April 2017, Vienna, Austria, 4–8

Siegert W., A. Helmbrecht, and M. Rodehutscord. 2017. No sufficient additivity of apparent prececal amino acid digestibility in broilers. 21st European Symposium on Poultry Nutrition, 8 to 11 May 2017, Salou/Vila-seca, Spain, 189

Siegert W., and M. Rodehutscord. 2017. Einflussfaktoren auf die Auswirkungen von Glycin-Supplementen in Futtermischungen mit geringem Rohproteingehalt beim Broiler. Frühjahrsveranstaltung der Deutschen Vereinigung für Geflügelwissenschaft e.V., 8 March 2017, Hannover, Germany

Siegert W., P. Hofmann, and M. Rodehutscord. 2017. Influence of drying at low temperatures on composition of nitrogenous compounds in excreta of broilers and caecectomised laying hens. Proceedings of the Society of Nutrition Physiology 26, 180

Siegert W., M. Rodehutscord. 2017. Invited plenary lecture: Relevance of glycine and other nonessential amino acids in poultry and pigs. In: Zeyner A., H. Kluth, M. Bulang, M. Bochnia, and M. Bachmann (Eds.): 14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, 21 to 23 November 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 37–44

Siegert W., T. Zuber, V. Sommerfeld, J. Krieg, D. Feuerstein, M. Rodehutscord. 2017. Auswirkungen von supplementierter Phytase oder Protease auf die praecaecale Verdaulichkeit von Aminosäuren in Futtermischungen mit verschiedenen Extraktionsschroten bei Broilern. In: Zeyner A., H. Kluth, M. Bulang, M. Bochnia, and M. Bachmann (Eds.): 14. Tagung Schweine- und Geflügelernährung, 21 to 23 November 2017, Lutherstadt Wittenberg, Germany, 210–213